Herdefinitie van het Huis
Het maken van een representatie van een (willekeurig) huis, kan opgevat worden als het bedenken van een equivalent voor dat huis. Als voorbeeld heb ik het huis van mijn tante genomen. Een manier om een huis te representeren is met een min of meer natuurgetrouwe tekening, bijvoorbeeld de oorspronkelijke tekening van de architect.

Interessanter vind ik de manier waarop de bewoners in het huis leven. Stel dat je op de een of andere manier zou registreren hoe de verschillende huisgenoten gebruik maken van het huis. De muren van het huis hoeven namelijk niet per sé gezien te worden als de grenzen. De muren bepalen niet per se de vorm (in het geval van representatie). Stel dat je het huis weg zou halen en opnieuw zou vormen op basis van de manier waarop het gebruikt wordt. Welke vorm zou het dan krijgen?

Stel dat je een langere tijd precies zou bijhouden waar een bewoner van een huis zich ophoudt, welke routes hij loopt, op welke plaatsen hij bepaalde dingen doet. In die zin verandert het huis met de tijd. Er bestaat een dagelijkse cyclus. Iedere bewoner woont in een ander huis.

Eerst de bouwtekening en dan Voor vier bewoners (paars, oranje, roze, groen):
1) Meubels
2) routes die iemand gewend is te lopen
3) Plaatsen waar iemand zich vaak ophoudt
4) Plaatsen waar iemand vaak bepaalde dingen doet
5) Combinatie van 2, 3 en 4
6) De ruimtes waar iemand min of meer eigenaar van is
7) Combinatie van 5 en 6
Uiteindelijk ook combinaties van de vier bewoners

Wat heb je hier nou aan?
Behalve dat het gewoon leuk is, laat het zien hoe je door middel van een vrij simpel concept jezelf kunt dwingen op een andere manier naar iets te kijken. Dit is bijvoorbeeld heel zinvol bij het zoeken naar andere, nieuwe, ongebruikelijke oplossingen voor een bepaald probleem.